Jak připravit kávu v Chemexu

Káva je mnohem víc než jen denní dávka kofeinu. Alternativní příprava kávy rychlým tempem prosakuje do domácností a tak příprava kávy nabírá zcela nových rozměrů. Už dlouho totiž káva není jenom o pití, ale stává se předmětem zábavy, novosti a designu. Perfektním příkladem pro alternativní přípravu, která budí obdiv nejen chutí, ale i designem a svou originalitou bude bezpochyby Chemex. Pojďme se spolu podívat, jak kávu v Chemexu připravit, aby splnila všechno co od ní očekáváte.

Kousek historie

V Americe se v roce 1941 začíná psát historie Chemexu. Byl vynalezený chemikem Peterem Schlumbohmem a nezměnil svůj tvar dodnes. Prvek, který dělá Chemex tak speciálním je papír. Speciální papírové filtry od značky Chemex jsou tlusté a více vrstvé vyrobeny přesně tak, aby vydaly delikátní, jemný nápoj bohatý na kofein. Tady jsme však ještě nezkončili. Chemex je vystaven jako exponát v museu moderního umění v New Yorku - Museum of modern art in New York. Jedná se jedinečné spojení designu a funkčnosti. Tato nádoba totiž není jen hezká na pohled, ale zárověň plní i funkci karafy a vůně kávy se v ní báječně rozvinou.

Aby byl šálek kávy z Chemexu perfektní, budete potřebovat namlít svou kávu lehce víc než na střední hrubost.

Pojďme na to :)

Budeme potřebovat Chemex a filtry a odkazy na ně najdete na konci článku.

1. Dáme vařit vodu 

2. Nachystáme si chemex a filtry. Filtr rozložíme tak, aby vznikl kornout a umístíme ho do horní části Chemexu. Dejte pozor aby třívrstvá strana byla nasměrovaná k nalévací části Chemexu.

3. Nalijte spoustu horké vody (cca do půlky filtru) na papírový filtr. Tím povolí, zbavíme se papírového aroma, které by naše káva mohla mít a zároveň celý Chemex prohřejeme. Prohřátím nádoby zajistíme více rovnoměrnou a stabilní extrakci kávy.

4. Připravte si kávu :) Kávu namelte na střední hrubost tak, aby doba extrakce byla mezi třemi až pěti minutami. Vyzkoušeli jsme, že nejlepší volbou z pražírny Naber Kaffee je Luxus nebo větší Espresso 22. Ideální množství kávy je 7g kávy na 100ml vody.

5. Jde se na samotnou přípravu. Vyprázdněte Chemex skrz nalévací část a dejte do filtru kávu. Voda by měla mít teplotu 90°C- 95°C.

6. Nejdřív předspaření. Nalijte do filtru vodu (asi 3x tolik kolik máte ve filtru kávy) a lehce míchejte. Počkejte zhruba 40 sekund.

7. Začněte nalévat vodu do Chemexu po malých dávkách tak, aby byla rychlost průtoku kávy do spodní části Chemexu stálá.

8. Jakmile nalijete všechnu vodu, kterou máte připravenou, vyjměte papírový filtr. Teď je hotovo, kávu v nádobě promíchejte a užijte si skvělou chuť.

Tady je vybavení, které se Vám bude určitě hodit :)

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení