Jak připravit čaj?

 

Jak připravit opravdu dobrý šálek čaje?

 

K přípravě opravdu dobrého šálku čaje budeme potřebovat pár věcí:

 

Kvalitní sypaný čaj

Čajovou konvici s regulací teploty (nebo rychlovarnou konvici a teploměr)

Konvičku a šálky

 

 

Dávkování

Přečtěte si návod a hned budete vědět, kolik lžiček je potřeba dobrému čaji věnovat. V případě čajů Vena tea doporučujeme vzít na prvních pár šálků váhu a naučit se odhadovat množství. 

My si nejraději připravujeme čaj odvážený v horní hranici doporučeného dávkování. Máme rádi výrazné čaje plné chuti, zvlášť pokud se jedná o ovocné čaje.

 

 

Voda

Na vaření čaje používejte čerstvou ani jinak upravenou vodu. Vodu nepřevařujte a pokud vám v konvici nějaká zbyla od minule, raději ji vylijte nebo dejte květinám. Do dobrého šálku čaje budete totiž potřebovat kyslík a převařením z něj spoustu ztratíte. Úplný ideál je voda z filtrační konvice.

 

Teplota

Různé čaje - různé teploty. Zpravidla zelené čaje zaléváme vodou, která má 70°C. Tuto teplotu si ověříme teploměrem nebo na koncivici jako je třeba tahle Brewista nastavíme požadovanou teplotu. Pokud máte rychllornou konvici, zkuste teplotu změřit před tím, než dosáhne bodu varu (kvůli ztrátě kyslíku). Černé čaje většinou spařujeme vodou, která má 96°C. Zpravidla ji přivedeme k varu a necháme minutku odstát. V zásadě jde o to, aby na čaj nepřišla voda vyloženě vařící. Ovocné a bylinné čaje jsou zdaleka nejjednodušší a sice je spaříme 100°C vodou.

 

 

Čas

Každý druh čaje necháme louhovat různou dobu. Zelené čaje louhujeme jednu až tři minuty podle toho jaké chuťové prvky a vlastnosti v čaji chceme hledat. Kvalitní zelené čaje můžeme také louhovat až 3krát. Pokud ho necháte louhovat dlouho- zhořkne. Černé čaje se louhují zpravidla 2-3 minuty. pro oba tyto druhy čajů ale platí zásada - po uplynutí doby čaj vyjmeme z nálevu a žádným způsobem ho nemačkáme ani neždímeme. To by totiž mohlo uvolnit taniny v čaji a způsobit, že náš čaj bude trpký. Ovocné čaje můžeme louhovat po dobu například 10 minut a když na něj omylem zapomenete a směs bude v nálevu o pět minut déle, nic se nestane. Tyto druhy čajů jen tak nepřelouhujete.

 

Správné nádobí

Chuť čaje může ovlivnit i nádobí, ve kterém čaj podáváte. Nejlepší volbou je udělat si radost a pořídit si opravdu hezkou sadu nádobí, které budete využívat pro přípravu čaje. Naprostý ideál je porcelán - má výborné termo vlastnosti.

 

A je to! Víte všechno co potřebujete, aby jste mohli vychutnávat čaj v opravdu skvělé kvalitě :)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení