Jak připravit ledový čaj

Bývá zažitým faktem, že s příchodem léta popularita čajů odchází. To se ale rozhodně netýká ledových čajů. V létě budete jeho spotřebu počítat na kubíky a připravíte ho v řádu několika minut. Jistě vás taky nikdy neomrzí způsoby, jak ho budete moct připravovat. Je několik způsobů jak připravit základ a ještě více jak ho potom můžete upravovat.

 

Je zdravý, můžete z něj získat stejné množství prospěšných látek jako z jeho teplé varianty a v případě ovocných ledových čajů - skvělou a bohatou chuť ovoce. Nebude vás taky trápit velký obsah cukru (vy rozhodnete, kolik si do čaje dáte) a ani konzervanty. Taky si můžete být jisti, že váš ovocný čaj obsahuje čaj, což v případě kupovaných nápojů není žádný standard.

 

" Kvalita je základ "

Vrhneme se tedy na recept. Nejdůležitější věc, kterou budete potřebovat je samozřejmě čaj. Je velmi důležité, aby váš čaj byl kvalitní. Když ho budete totiž pít za studena, vystoupí z něj mírně jiné chuťové profily, které nejdou tak dobře rozeznat jako když je čaj horký. Z tohoto důvodu doporučujeme používat kvalitní sypané čaje. Ledový čaj lze připravovat několika způsoby, ale v tomto článku si popíšeme dva nejpoužívanější. 

První způsob

Na této variantě není rozhodně nic složitého. Budete potřebovat:

1. Hoodně ledu

2. Skvělý čaj, který máte rádi

3. Horkou vodu

4. Pokud budete chtít cukr, citronovou šťávu nebo sirup

5. Nádobu, která snese vysoké teploty

Do nádoby dejte čaj (15g-20g / 1l ) a zalijte vroucí vodou. Dejte pozor na zelené čaje, ty přelijte vodou, která má 80°C. Nechte louhovat podle návodu. Až bude nálev připravený, sceďte ho a nyní máte prostor základní čaj upravovat. Voda je ještě teplá takže se v ní budou dobře rozpouštět sirupy nebo cukry. Na konci čláku si stručně řekneme, co všechno je možné do čaje přidat. Když jste s chutí čaje spokojeni, přichází čas na schlazení. Jsou dva způsoby jak k tomuto přistoupit. Buď necháte čaj pozvolna samovolně vychladnout, následně ho dáte do lednice a až potom do něj přidáte led nebo ho vystavíte teplotnímu šoku (do půl litru čaje hodíte půl kila ledu) a necháte vystoupit nové chutě.

Druhý způsob (macerace)

Do nádoby dejte čaj a zalijte ho studenou vodou. Džbán umístěte do lednice a nechte ho macerovat (louhovat) alespoň 24h. Tento způsob sice trvá déle, ale jeho použití vám zaručí nejlepší možný výsledek. Chutě a aromata se do čaje uvolňují postupně, při nízké teplotě a proto bude váš nápoj mnohem lahodnější. Podávejte s ledem.

 

Na závěr jsme vám slíbili, že si řekneme něco o věcech, které do čaje můžete přidat. Všechno. Opravdu co vám příjde na mysl může být součástí vašeho ledového čaje. Vytvoříte si vlastní recept, o kterém si budou návštěvy celé léto vyprávět. Čerstvé ovoce vypadá krásně a ještě lépe chutná. Mražené ovoce vám pomůže udržet déle teplotu a bylinky jako například rozmarýn půjdou skvěle jako kontrast k ovocným čajům.

Dejte tedy prostor své fantazii a zkuste si vás oblíbený čaj připravit jinak.

 

Zpět do obchodu