Jak připravit kávu v moka konvičce?

Historie moka konviček se píše už od roku 1933 kdy tento nástroj na přípravu kávy vynalezl Luigi de Ponti pro inženýra Alfonsa Bialettiho. Značka Bialetti do dnešního dne zůstává synonymem pro originální a světem uznávané moka konvičky. Moka konvičky se dnes nevyrábějí jen z hliníku. Na trhu je najdete už i z nerezu, ve všemožných barvách a různých velikostech. Jsou založeny na principu horké vodní páry, která prochází kávou pod vysokým tlakem. Pojďme se spolu podívat jak nám může moka konvička pomoct při přípravě kávy.

Jak tedy na to?

1. Začneme výběrem dobré kávy. Čím bude čerstvější, tím lépe. Pokud jste zvolili variantu pořídit mlýnek a namelete si svou kávu čerstvou těsně před vařením děláte nejlépe. Mlýnek si nastavte na jemnou hrubost. Pokud už ale budete chtít kávu namletou, tady se můžete podívat na naše druhy, které jsou už namlety na ideální hrubost pro přípravu v moka konvičce.

2. Když rozděláte svou konvici tak ve střední části najdete filtr. Ten naplňte kávou až po okraj a urovnejte povrch (netlačte). Jak budete mít kávu srovnanou s krajem filtru (káva musí být až po okraj) tak prstem otřete lehce okraje, aby na něm nezůstala káva, která by mohla bránit správnému dotažení závitu při zavírání konvice.

3. Do spodní části konvice nalijte vodu. Dejte pozor, aby byla voda maximálně pod pojistným ventilem. Každá moka konvice by ho měla mít a slouží k uvolnění příliš velkého tlaku, který by při vaření mohl vzniknout.

4. Pořádně moka konvičku sešroubujte. Vrchní díl našrubte pevně na díl spodní a zkontrolujte, že se nevykle ani nehýbe. Mohlo by se totiž stát, že závit povolí a vy budete z kuchyně uklízet "lógr" celé odpoledne.

5. Umístěte konvičku na sporák a začněte vařit. Nevolte nejvyšší výkon - zkuste se držet někde nad středním stupněm výkonu. Za pár minut bude z horní výpustě procházet káva. Že máte hotovo poznáte podle zvuku, který bude konvice vydávat. Až uslyšíte výrazný bublavý zvuk - konvici stáhněte. Po dokončení procesu by měla na dně zbýt troška vody. Kdyby se voda ze dna konvice odpařila úplně, káva ve středu by se zbytečně dlouho pálila a výsledek by nebyl tak dobrý.

6. Počkejte až konvice vychladne a až teprve potom ji umyjte. Není potřeba ji mýt mycími prostředky a už vůbec ne v myčce. Pouhá voda a houbička bohatě stačí.

Podívejte na naši nabídku moka konviček a vyberte si tu svou :)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení